Friday, April 18, 2008

Kenali Ulam: Petai, jering buka selera makan, berkhasiat


Petai
Parkia speciosa
Famili: Mimosaceae

BUAH petai tidak asing kepada masyarakat Malaysia sebagai ulam dan penyedap rasa dalam pelbagai resipi masakan tradisional. Buahnya sama ada dimakan segar, dijeruk atau direbus enak jika dimakan dengan nasi.

Ulam berkenaan dapat merangsang selera sehingga nasi dirasakan lebih enak dan menambah selera. Petai juga dikatakan mengandungi khasiat dan boleh dijadikan sebagai ubat.

Pokok petai berasal dari Malaysia, Indonesia dan Thailand. Kini, pokoknya masih lagi dapat dilihat tumbuh liar di hutan. Di dusun, pokok petai adalah pokok yang dominan dan sering ditanam bersama pokok buah-buahan lain.

Pokok sederhana besar, setinggi 30 meter, batangnya agak lurus, berwarna kelabu keperangan, licin dan silaranya rendang terbuka. Daunnya terdiri daripada 14 hingga 18 pasang, anak daunnya halus, berukuran 5 � 10 milimeter (mm), panjang 1.5 � 3 mm lebar, berwarna hijau muda.

Bunganya banyak dan halus, bersesak-sesak pada kepala bunga, berwarna putih kekuningan. Lenggainya berbentuk papan, 35 � 45 sentimeter (sm) panjang, 3 � 5 sm lebar, Bijinya bujur 2 � 2.5 cm diameter, tersusun melintang sepanjang papan lenggai.

Terdapat sejenis petai di Sabah dan Sarawak mempunyai biji tersusun membujur. Biji petai mengandungi khasiat makan agak tinggi.

Dalam tiap-tiap 100 gram (g) bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 70 g, protein 10 g, lemak 1.8 g, karbohidrat 16.9 g, kalsium 126 miligram (mg), fosforus 3 mg, ferum 3.4 mg, natrium 11 mg, kalium 376 mg, vitamin B1 0.15 mg, vitamin B 2 0.2 mg, niasin 0.5 mg dan vitamin C 32.7 mg

Pokok petai mudah hidup tetapi memerlukan tanah yang subur. Sebaik-baiknya ditanam dalam keadaan belakar atau konsep dusun. Pokok Petai biasanya hidup bersimbiosis dengan pokok lain.

Jering
Archidendron jiringa ( Jack ) Nielsen
Famili: Leguminosae
Nama lain: Jengkol

Buah jering juga tidak asing bagi masyarakat Melayu. Bijinya yang muda dimakan segar sebagai ulam atau dicicah dengan pelbagai resipi sambal ketika makan nasi.

Buahnya yang tua boleh dimasak dalam pelbagai resipi masakan tradisional. Cambahan kotiledonnya juga dimakan sebagai ulam. Pucuk jering berwarna ungu juga enak dimakan sebagai ulam. Keunikannya, jering dapat merangsang selera untuk makan nasi.

Bagaimanapun, jering tidak boleh dimakan banyak dan boleh menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil atau dipanggil "disepit jering". Pengambilan yang sederhana sebagai ulam baik sebagai laksatif dan diuretik.

Jering mengandungi khasiat makanan sederhana. Dalam tiap-tiap 100 gram (g) bahagian buah muda mengandungi: air 93 g, protein 3.5 g, karbohidrat 1.7 g, lemak 0.1 g, kalsium 21 miligram (mg), fosforus 25 mg, ferum 0.7 mg, vitamin B1 0.1 mg, vitamin C 12 mg

Pokoknya sederhana besar dan mencapai ketinggian 20 meter. Batangnya licin, berwarna kelabu asap. Dahannya bercabang banyak dan membentuk silara yang rimbun dan rendang.

Daunnya majmuk pinat, terdiri daripada dua hingga tiga anak daunnya berbentuk ovat-elips hingga oblong. Berukuran 8 � 15 sentimeter (sm) panjang dan 4 � 5 sm lebar.

Ketika muda anak daun ini berwarna merah keunguan dan bertukar hijau muda apabila matang. Bunganya sub-umbel, kecil, stamen banyak berwarna putih.

Lenggainya berputar, 20 � 25 sm panjang, 3 � 4 sm lebar dan berlobus pada tempat yang mengandungi biji dan berwarna perang keunguan atau kehijauan.

Tangkai dan lenggainya berkayu dan liat. Bijinya orbikular, 2.5 � 3 sm diameter, tebar 1.5 sm, testa berwarna putih kekuningan dan apabila masak bertukar perang

Pokok jering mudah dibiakkan dengan cara semaian biji benih. Di kampung pokok ini ditanam dalam konsep dusun. Di hutan sekunder dan belukar pula, pokok jering masih lagi didapati tumbuh liar. Tupai dahan adalah penyebar utama pokok ini.

1 comments:

Anonymous,  12:34 PM  

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de Plasma, I hope you enjoy. The address is http://tv-de-plasma.blogspot.com. A hug.

ClustrMaps

Locations of visitors to this page

Labels

widgeo

Check Your PR

Check Page Rank of any web site pages instantly:
This free page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

Blog Archive

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP