Wednesday, September 30, 2009

Cara melajukan capaian internet

1. Defaultkan wallpaper anda,biarkan kosong.Bagi Windows 98/ME/2K/ ,default wallpaper ialah warna biru muda.Bagi Windows XP tidak dapat ditukar kerana wallpaper defaultnya ialah gambar Bliss.Jika gunakan wallpaper,terutamanya yangberwarna-warni ia akan membuatkan PC anda lagging semasa melayari laman web.

2. Klik Start/Run dan taip msconfig.Klik pada bahagian Startup dan uncheck software yang anda fikir anda tidak mahu keluar pada masa anda start komputer anda.Semakin kurang yang keluar pada startup anda semakin lajulah proses permulaan komputer anda dan melajukan loading site didalam internet.

3. Kurangkan atau jangan run software yang terlalu berat seperti Microsoft Word semasa melayari internet, kalau anda ingin full acceleration semasa melayari internet jangan buka software yang lain seperti satu lagi window bagi internet explorer, ini akan melambatkan internet anda.

4. Clearkan segala benda yang terdapat didalam Recycle Bin anda sebelum menyambungkan connection anda ke internet. Tidak lupa juga History anda dan Records. Klik Start/Settings/Taskbar and Start Menu/Advanced dan klik Clear.

5. Apabila anda connected daripada internet lebih daripada dua jam,restart computer anda dan reconnect kembali. Jika anda terus melayari internet connection anda ke server akan mula drop dan anda akan mula terasa data/connection anda mula menjadi perlahan.

6. Jika anda menggunakan dial up dan menggunakan modem internal/external jangan lupa untuk update driver anda setiap 2 bulan untuk memastikan segala information hardware anda diupdate kerana selalunya driver yang anda dapat daripada CD adalah tidak updated atau yang menggunakan versi lama, justeru itu anda haruslah mendapat update file yang updated daripada site manufacturer modem tersebut.

7. Pada pengguna Internet Explorer, klik ikon Internet Explorer di Desktop dan klik Properties,Klik di bahagian Advanced dan scroll down ke bahagian Multimedia, untick bahagian yang tertulis Play animations,Play sounds,Play videos,Show pictures,Smart image dithering. Selepas ini anda tidak perlulah terkejut apabila anda melayari apa-apa site jika mendapati site itu tidak memaparkan sebarang gambar/flash/videos kerana yang ada hanyalah perkataan kerana anda telah set untuk tidak download sebarang gambar jadi ia akan melajukan internet anda semasa loading site.

8. Kemudian Klik Start/Settings/Control Panel/Network ,di bahagian Configuration klik 2X di Dial-Up Adapter dan klik pula Advanced.Klik IP Packet Size dan dibahagian Value pilih Large dan dibahagian seterusnya Record a log file pilih No...Klik Ok dan Ok sekali lagi dan restart komputer anda..

9. Pastikan komputer anda sentiasa berada didalam keadaan yang baik setiap masa,connection akan drop jika komputer anda bermasalah seperti dijangkiti virus.

10. Jangan install game didalam PC anda walaupun mempunyai hard disk yang besar.Biarkan ruang yang lebih untuk swap file semasa anda surfing kerana file yang banyak didalam hard disk anda akan buat komputer lebih kerap hang/jam etc.

Source ~ Isuhangat

Read more...

Tsunami hits American Samoa after 7.9 earthquake; watch issued for Hawaii


[...] The Pacific Tsunami Warning Center reported a 10-foot wave hit Pago Pago, the capitol of American Samoa.

"Our resort in Samoa has been totally destroyed, but the guests and staff were evacuated just in time," George Danellis, general manager of the Salani Surf Resort posted on Twitter.

A tsunami watch is in effect for Hawaii, Papua New Guinea and other small Pacific islands, as well as New Zealand.
Sunbathers were being warned away from beaches.- + selanjutnya



Update : Sebuah kapal dari Malalao Marian terdampar di tepi jalanraya akibat di bawa ombak Tsunami.

Read more...

Monday, September 28, 2009

Nokia App : Pendulum



What is Pendulum?

Pendulum is a simple application that can test the graphics of your phone. When you launch the application, you will be greeted by just a black screen. The tendency is to touch the screen. And when you do, some activity starts on the screen. You will notice a red colored line start forming ovals and the ovals are being drawn over each other. The colors start changing as well. It starts from red going to orange to yellow and so on. If you let it continue, the application will form like a ball of yarn.

Of course, your curiosity will kick in some more. What if I touch other parts of the screen? And then, you do. Suddenly, it makes another orb pattern with the changing colors. Now, you don’t have to wait for the whole ball of yarn to be complete. You can touch the screen anytime. Also, try experimenting. What if you make a vertical or horizontal line? If you make your line shorter, does the pattern become short as well?

When you mix all these patterns together, your Nokia 5800 screen will be filled with rainbow-colored patterns. It is similar to colored sand drawings or those portable black boards that you can draw colored patterns to when we were kids.

At the upper left corner, you will see a big “I” which will pop the “About Us” window. At the upper right corner, you will see a big “X” which ends the application.

My take on the Pendulum

The Pendulum application tests your Nokia 5800 phone’s graphics capabilities. Compared to other applications, this is quite limited. There’s nothing much you can do with it other than create “ball-of-yarn” patterns of different colors. You cannot choose the color you want for the patterns. You just have to depend on the application’s succession of colors.

If you just want to burn free time on your hands and enjoy colorful patterns on your Nokia phone, then this is the application for you. Other than that, then it’s not much of an application you can impress your friends with.

My Verdict on the Pendulum

The Pendulum is a “nice to have” application but it is not much of a necessity. It’s one of the ways you can show your phone’s graphical capabilities. But the interest factor only lasts a few seconds.

The Pendulum application can be downloaded for FREE at the Ovi Store. Just register to access the site. You can also download this application straight to your Nokia 5800 XpressMusic phone by installing the Ovi Store Application.

Source nokia5800

Read more...

Thursday, September 17, 2009

Negaraku

video

Read more...

Monday, September 14, 2009

Raya dah dokek

Raya dah dekat, tinggal seminggu ... raya tahun nie aku beraya di rumah mertua . Tahun ini giliran wife aku pula. Rindu jugak dekat kampung sebab dah 6 bulan tak balik ...
Raya ke-4 barulah aku pulang ke negeri sembilan. Tapi tak apalah untuk berlaku adil kenalah ambil giliran setiap tahun.

Read more...

Wednesday, September 9, 2009

Retak Rumah Ku

Kerja-Kerja Mempailing sedang rancak dilakukan di sebelah rupa kawe, cuti-cuti sabtu dan ahad sudah tidak tenang lagi, asik dengar bunyi-bunyi dung!! dung!! sekali ini hentak bergegar rumah... Akibat kerja-kerja mempailing ini mengakibatkan rumah aku retak .. ruang tamu retak, dapur retak, bilik tidur anak aku retak ... lepas nie aku bercadang nak jumpa pengetua sekolah nak tuntut ganti rugi sebab kerja-kerja mempailing ini menyebabkan rumah aku retak.




sebelah rumah aje ...


ini retak dibahagian dapur rumah.

Read more...

Tuesday, September 1, 2009

Minyak ohhh minyak

Kuala Lumpur, 1 Sept - Awal pagi lagi stesyen minyak sekitar Lembah Kelang di kunjungi oleh ramai pengguna kenderaan yang berpusu pusu untuk mendapatkan bekalan minyak dengan harga baru. Harga RON97 dinaikkan kepada RM2.00/liter, manakala RON95 pula akan naik kepada RM1.80/liter, bermula hari ini.

Mereka yang mengunjungi stesyen minyak kelihatan melonjak-lonjak kegembiraan dengan pengumuman kenaikan harga minyak yang dibuat pada lewat petang semalam.

Pengguna bersyukur dengan kenaikan tersebut dan dengan langkah itu maka berakhirlah masalah kemarau harga minyak yang melanda negara sejak berhari hari lamanya.

Antara pengunjung stesyen minyak yang ditemubual, Sharifah Rozana, 35, berkata,"Langkah ini adalah langkah hebat. Saya rasa bersyukur. Sekurang-kurangnya suami saya akan kembali menggunakan motosikal untuk berulang alik ke tempat kerja. Dapatlah saya guna kereta untuk menghantar anak ke sekolah. Saya berharap agar harga dinaikkan lagi agar suami saya naik bas dan dia akan tinggalkan motosikalnya di rumah, untuk saya guna".

Sementara seorang kakitangan Kilang yang enggan namanya di dedah berkata, "Saya sebenarnya dah lama tunggu kenaikan harga minyak ni. Bila harga baru di sebut, saya terus datang ke stesyen minyak untuk mendapatkan bekalan. Alhamdulillah, doa saya termakbul akhirnya. Dengan kenaikan harga minyak ini dapat lah saya merayakan hari raya tahun ini dengan serba sederhana dan tidak berlebih lebihan seperti tahun lepas."

Samion bin Songkreng, 43, yang bekerja sebagai pencuci tandas berkata, "Dengan kenaikan harga minyak ini, dapat lah saya menumpukan perhatian saya pada kerja. Sebelum ini saya selalu ponteng dan bersiar-siar naik motosikal bersama kawan ketika waktu kerja. Malam tadi, majikan sudah pun menghubungi saya dan dia mengucapkan tahniah kepada saya. Beliau cukup perihatin."

Manakala seorang pembonceng motosikal yang berjaya di temubual, En. Harun bin Jamian, 25, yang berkerja sebagai tukang masak berkata, "Tak payah interview saya .... Saya tak beli minyak bang, saya tumpang motor kawan jer. Tapi bang, Minyak naik tak apa asal jangan kena selsema babi."

Wartawan kami sempat menemubual seorang kakitangan asing, warga Bangladesh, berkata,"Bahasa Malaysia, shaya tak tau shakap. Bos shakap 'Merah', 'Hizau' minyak lama, 'kuning' minyak baru. Abang berapa mahu isi?. Abang beli bendera RM1.00 satu. Terima kasheh."

ps : kawe ambil daripada blog member kawe

Read more...

ClustrMaps

Locations of visitors to this page

Labels

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP